Нови измами набират популярност в интернет. Зачестяват опитите за източване на банкови

...
Нови измами набират популярност в интернет. Зачестяват опитите за източване на банкови
Коментари Харесай

Измама: Източват банкови карти с примамливи оферти в интернет

Нови измами набират известност в интернет. 

Зачестяват опитите за  източване на банкови карти с примамливи предложения за улеснена процедура и икономисване на средства при електронната търговия , информира БНТ. Все повече сигнали има и от дами, излъгани от онлайн оферти за обич и по-добър живот.

Капка Панайотова има два деца – на 3 и на 9 години.

И до момента в който те порастват, някои от движимостите им стават ненужни. Така се случва и през август, когато пуска  публикация за продажба на детската количка и колелото на дребната си щерка в интернет.

„ Направих нещо, което съм правила десетки пъти… Досега в никакъв случай не съм имала някакви проблеми и обстановки като тази,

само че беше необичайно, че няколко часа откакто ги разгласих, две дами се свързаха с мен. “, съобщи Капка Панайотова.

Едната  изразила подготвеност да преведе пари по сметката ѝ, даже още преди куриерът да пристигна и да вземе пратката.

„ Прати ми линк към въпросния уебсайт, в който да последвам стъпките и да продължим напред към подписване на договорката.
Стъпките бяха да въведа данните от картата си – номера на картата и кода на карта, откъм гърба който е трицифреният.
Нещо, което върша единствено когато аз пазаря и ми се стори много необичайно “, сподели Капка Панайотова.

Капка отказала да следва тези инструкции и  предложила различния демодиран вид на договорка с натрапен платеж.

„ И тя написа – не. Аз ѝ отговорих, че най-вероятно повода е, тъй като е желала единствено да получи данните от картата ми и тя изтри линка към този уебсайт, в който трябваше да си въведа данните и завърши всякаква връзка.
Другата жена предложи да спестим налози и отново някакви такива изпращанки, които не ми звучат доста добре “, описа Капка.
„ В дирекцията се получават на година средно  сред 40 и 50 сигнала за другите типове онлайн и интернет измами “ , разяснява основен контрольор Александър Ковачев, шеф Сектор „ Противодействие на икономическата престъпност “ към ОД на Министерство на вътрешните работи в Русе.

От русенската полиция регистрират и  от ден на ден сигнали от дами, излъгани от онлайн оферти за по-добър живот и обич.

„ В множеството случаи военнослужещи се показват, че са американски жители, които служат в бази в Иран, в Ирак, в Сирия, в по-далечни страни.

Използват случая, че там са сложени под избран режим, в който би трябвало да се заплати избрана такса, с цел да им разрешат да изоставен базата и да сключат брак с дамата, с която споделят.

Там главното е, че от време на време тази връзка трае с месеци, а от време на време и по половин година и дамите са въвлечени в много дълбоки усеща. “, съобщи основен контрольор Александър Ковачев.

Отчита се и зачестяване на измамите със закупуване на криптовалута , като се оказва, че всички тези схеми са сложни за откриване, защото следите водят към разнообразни страни в Европа и даже в Африка.

„ Процентът на разкриваемост варира сред 15 и 20% на всички “, сподели основен контрольор Александър Ковачев.

Специалистите поучават хората да внимават, да не бързат да се доверяват и да споделят каквато и да е персонална и банкова информация с който и да е в интернет.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР